top of page
Search
 • Writer's pictureMaas Wieberdink

Naturewall gevel-isolatiesystemen

Onlangs is Team Wieberdink afgereisd naar Twello om weer aan een mooi project te werken. Ditmaal hebben we gewerkt met het Naturewall gevel-isolatiesysteem. In deze blog wordt er meer informatie over gegeven.Team Wieberdink aan het werk te Twello.Wat is een Naturewall gevel-isolatiesysteem?


Een Naturewall gevel-isolatiesysteem, ook wel Naturewall MW genoemd, is toepasbaar in zowel renovatie als ook in de nieuwbouw waar hoge eisen gesteld worden aan thermische isolatie, zomerhitte bescherming én geluidisolatie. Oude vochtige minerale ondergronden krijgen met dit systeem de mogelijkheid om te drogen door de grote damp-openheid en de capillaire werking van houtvezelisolatieplaten.


Door de toepassing van het diffusie-open, natuurlijke Naturewall systeem blijven de gevels ‘ademen’, wordt overtollig vocht afgevoerd en wordt enorm bespaard op stookkosten. Naturewall maakt het mogelijk om tot 340mm dikte te isoleren, waarmee zelfs het bereiken van de Passiefhuis-standaard voor metselwerkgevels mogelijk is!


Naast Naturewall MW voor metselwerk en beton ondergronden is er ook het Naturewall HSB systeem voor kostenbesparende toepassing op HSB-elementen en skeletbouw systemen. Deze speciale sandwich houtvezelisolatie stucplaat kan direct op de staanders worden gemonteerd met schotelschroeven.


De kenmerken van Naturewall gevel-isolatiesystemen

 • De Naturewall Diffutherm-isolatieplaat bestaat uit meerdere lagen (sandwich): de buitenlagen zijn iets zachter dan de tussenlaag waardoor een gelamineerde plaat ontstaat (zoals bij multiplex) die zeer stabiel is en niet zal doorbuigen, werken of bijv. ‘golven’ op houten staanders (hetgeen een massieve homogene isolatieplaat wel doet!)

 • De Naturewall Diffutherm-plaat is de enige isolatieplaat die (kostenbesparend!) rechtstreeks op houten staanders van een HSB-wand kan worden aangebracht, en ook kan op metselwerk worden toegepast (zonder verlijming). Montage met schotelnagels of nieten en zonder toepassing van lijm(mortel).

 • Op Naturewall-producten zit een zogenaamde Europese ‘Nature-plus’ erkenning voor ecologische bouwproducten

 • Naturewall-systemen zijn véél dampopener dan een willekeurig EPS-systeem, waardoor de dampdiffusie van binnen naar buiten (vochttransport door het systeem) veel hoger is (er ontstaat geen dauwpunt)

 • Waarbij het Naturewall-systeem ook zogenaamd ‘capillair-actief’ is, hetgeen inhoud dat het zijn vocht sneller afstaat aan de omgeving en de plaat zeer snel droogt, dit gaat veel sneller dan EPS of minerale (steen)wol

 • Door de grote dampopenheid is het een (voor bewoners) zeer gezond gevelsysteem, want er zal geen schimmelvorming ontstaan in de woning zoals dit bij na-isoleren erg vaak optreedt (mits geen damprem in de wand aanwezig als bijv. dampdichte muurverf)

 • Het maakt niet uit of de Naturewall-platen in de regen wordt aangebracht, want deze is na ca. 1 à 2 uur weer voldoende droog om te bepleisteren

 • Vocht heeft (vrijwel) geen invloed op de Naturewall-platen (qua zwellen of onthechten) mits deze niet continue in het water of in de grond staan

 • Vocht kan wel een lichte (bruin-gele) verkleuring van de mortel/weefsellaag tot gevolg hebben, maar dit heeft geen invloed meer op de afwerking van de gevel (qua kleur of hechting)

 • Doordat de houtvezel-isolatieplaat een ‘warmte opslag capaciteit’ kent (accumulatie; ook van buitenaf) zal er een zg. ‘warmte wand’ ontstaan waar minder snel algen, mos en schimmels op hechten; een EPS-systeem is een zg. ‘koude wand’ aan de buitenzijde die een goede (vochtige) basis vormt voor algen en mossen

 • Vanwege het accumulerend vermogen (warmte opslag; van nature bekend van hout) zou men met een dunnere isolatieplaat kunnen volstaan om dezelfde isolatiewaarde te halen als bij EPS of MW, maar deze ‘energie-efficiëntie’ wordt nog in geen enkele berekeningsformule meegenomen.

 • Naturewall-systemen hebben een hoge eigen geluidsisolatie (tot 54dB) (belangrijk bij HSB) door de bijzondere samenstelling en grotere massa, ook ontstaat er geen ‘klankkast’-effect (luid hol geluid) zoals bij EPS-systemen

 • Op een HSB-wand is er geen dampremmende laag nodig tussen de isolatie en het houten element, het is geen probleem als het ertussen zit, maar beter van niet om de diffusie-werking van het Naturewall Diffutherm-systeem optimaal te benutten

 • er zijn 2 soorten pleisters om de systemen af te werken: de beste hiervan is de Siliconenpleister (optimaal dampopen en regenwerend) en de minerale schuurpleister

 • Minerale pleisters houden (te) lang vocht vast in zeer vochtige weersomstandigheden en niet-bezonde gevels (N- en NW-gevels), waardoor de ‘uitwaseming’ (dampdiffusie) van de houtvezel-isolatieplaat verstoort kan worden, daarom moet een minerale afwerking altijd voorzien worden (in ons klimaat) van een mineraal Kieselit Fusion-verfsysteem

 • Siliconenharspleisters zijn extra fungicide te maken (algen werend) indien nodig in bepaalde omstandigheden (bijv. boven water of in/bij dichte bebossing)

 • Alle kleuren kunnen op het systeem worden toegepast van wit tot zwart, men is niet gebonden aan helderheidwaarden zoals bij EPS-systemen!

 • Kleuren kunnen gemaakt worden volgens de meeste algemeen gangbare kleurenwaaiers
154 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page